Berekening WHS - GolfstichtingdeClub/XS2Golf

Golfstichting de Club / XS2Golf
Title
Ga naar de inhoud
Golfsport
Hoe wordt een WHS-handicap berekend? (bron NGF)
In 2021 wordt in Nederland het World Handicap System (WHS) ingevoerd. Hoe wordt jouw handicap met het nieuwe systeem berekend?
Redactie GOLF.NL

Gemiddelde van beste 8 van 20 laatste scores
De berekening van een WHS-handicap verschilt van de manier waarop een handicap in het huidige EGA-systeem wordt berekend. Als het nieuwe handicapsysteem - het World Handicap System - wordt ingevoerd, krijg je een handicap die is gebaseerd op het gemiddelde van de beste 8 van de laatste 20 qualifying scores.
Bij de berekening van het gemiddelde wordt een aantal gegevens gebruikt:
  • Aangepaste bruto score
De waarden waarmee een handicap wordt berekend, zullen in het WHS geen stableford-punten meer zijn. In het WHS wordt gekeken naar je bruto score tot een maximum van een netto dubbele bogey (de eerste score die geen stableford-punten meer oplevert). Dat noem je de aangepaste bruto score.
  • Course rating
De course rating geeft de moeilijkheidsgraad van een golfbaan aan. Er wordt gekeken naar het landingsgebied van een bal vanuit het perspectief van twee type golfers: scratch- (hcp 0) en bogeygolfers (hcp 20). Liggen er in die landingsgebieden hindernissen, staan er bomen of maakt de hole een bocht? Of is het landingsgebied gemakkelijk omdat het vlak, breed en kort is gemaaid? Vervolgens wordt gekeken welke moeilijkheden scratch- en bogeygolfers treffen bij hun tweede slag en natuurlijk op en rond de greens.
  • Slope rating
De slope rating geeft het aantal slagen aan dat een speler extra ontvangt ten opzichte van een scratch speler en geeft daarmee dus de relatieve moeilijkheidsgraad ten opzichte van de scratch speler aan. De course rating zegt in absolute zin meer over de moeilijkheidsgraad van een baan, want hoe hoger de course rating, hoe meer slagen een scratch speler nodig heeft om de baan te spelen.
  • Het dagresultaat (in het Engels: score differential)
Elke keer als je een qualifying score invoert, wordt die score omgezet in een 'dagresultaat' (score differential'). Het dagresultaat is je prestatie van die dag omgerekend naar een standaardbaan (een baan met een standaardmoeilijkheid, dat wil zeggen een baan met een slope rating van 113). Je dagresultaat wordt toegevoegd aan je lijst met eerdere resultaten. Vervolgens wordt het gemiddelde bepaald van de beste 8 resultaten van je laatste 20 ronden. Dat getal is je nieuwe handicap.  
Berekening
Bekijk de volgende video voor een uitleg van deze elementen en de berekening van een WHS-handicap.
Extra mechanismen
In de video wordt de basis van de handicapberekening uitgelegd, maar in de berekening worden nog een aantal andere automatische mechanismes toegepast - PCC, Soft Cap, Hard Cap en Exceptionele Score. Deze mechanismen, die ervoor zorgen dat je een handicap hebt die bij je speelniveau past, worden in de komende periode toegelicht.

Terug naar de inhoud